Ce este, ce înseamnă și de ce să ținem cont de conceptul Wellnes?

Wellnes în traducere starea de bine, este un concept antic, dinaintea erei noastre. Își are originile în Orient, în India și China, când s-au pus bazele medicinei ayurvedice. Ayurveda caută să restabilească echilibrul dintre corp, minte și spirit.

Starea de bine este un scop pe care îl alegi, dar care necesită eforturi constante de realizat. Totuși, deși este asociat cu un stil de viața sănătos, wellness depașește limitele sănătații generale deoarece cuprinde o perspectivă sănătoasă a minții asupra corpului și asupra sufletului nostru.

Adoptarea unui stil de viață wellness este impotrantă deoarece aduce numeroase beneficii. În plan personal, starea de bine este în strânsă legătură cu alegerile făcute astfel încât să vă puteți dezvolta pe plan personal. În plan profesional, starea de bine are legatură cu alegerile importante ce merită atenție, căci are legătura cu alegerile făcute pentru dezvoltarea carierei.

Wellnes = relaxare, mișcare regulată , alimentație echilibrată, aspect fizic îngrijit, echilibru spiritual, armonizare cu natura.

  • Relaxarea este un proces prin care corpul și mintea noastră se odihnesc și se recuperează dupa stresul și tensiunea acumulată.

  • Miscarea regulată se refera la activități fizice efectuate cu regularitate și în mod planificat în viața de zi cu zi.

  • Alimentația echilibrată este un stil de alimentație care furnizează corpului nutrienții necesari pentru a menține sănătatea și funcționalitatea normală a organismului. O alimentație echilibrată implică consumul unui mix variat de alimente care furnizează proteine, carbohidrați, grasimi sănătoase, vitamine, minerale și fibre în cantități adecvate și în proporții corespunzătoare nevoilor individuale.

  • Aspectul fizic îngrijit se referă la prezența imaginii ingrijite și curate, care reflectă o atitudine pozitivă față de sine și față de îngrijirea personală. Aspectul fizic ingrijit implică un nivel adecvat de igienă personală, cum ar fi spălarea regulată a corpului și a părului, igiena dentară, utilizarea produselor de îngrijire personală. A avea grijă de aspectul fizic contribuie la creșterea stimei de sine și la transmiterea unei imagini pozitive si profesionale către ceilalți. De asemenea contribuie și la îmbunatățirea sănătații și a stării de bine generale, deoarece igiena personală corespunzatoare și un stil de viață sănătos previn infecțiile și bolile.

  • Echilibrul spiritual este starea de armonie și pace interioară care se obține prin descoperirea și cultivarea unui sens al scopului, a valorilor și al credințelor personale. Acest echilibru poate fi atins prin practici de meditație, rugaciune, yoga și alte activități care promoveaza conectarea sinelui interior, cu lumea înconjurătoare. Echilibrul spiritual implică și gestionarea emoțiilor și a stresului într-un mod sănătos și echilibrat, prin acceptare și echilibrarea gândurilor și a sentimentelor negative, cultivarea unui sentiment de recunostință și mulțumire pentru lucrurile bune din viață.

  • Armonizarea cu natura se referă la procesul prin care o persoană iși ajustează stilul de viață și comportamentul pentru a fi în concordanță cu mediul natural și pentru a îmbunătăți relația cu natura. Acest proces implică o mai mare conștientizare și respect fată de natura și a nevoii de trai într-un mod sustenabil

In concluzie, wellness-ul se referă la un stil de viață echilibrat și sănătos care include atat aspecte fizice, emoționale, sociale și spirituale. Dacă se ține cont de acest concept, calitatea vieții este îmbunătățită, iar prevenția afecțiunilor și a bolilor cresc considerabil.

Previous
Previous

Motive pentru care să practici activități regulate de înot

Next
Next

Importanța unui somn de calitate și modalități pentru îmbunătățirea rutinei de somn