Cât de eficiente sunt masajele în combaterea stresului? Ce se întâmplă în corpul meu?
Cum spuneam în articolul anterior, una din tehnicile de diminuare a stresului este masajul, acesta fiind de mai multe tipuri, în lume existând peste 300 de terapii. Despre importanța acestuia și cum ne ajută masajul să trecem peste perioadele stresante din viața noastră, vom vorbi în următoarele rânduri. O să mai explicăm și ce anume se întâmplă mai exact în corpul nostru în timpul unei sesiuni de masaj.
În primul rând masajul reprezintă un set de manevre manuale și tehnici, prin care se ia tegumentul pentru a stimula pielea și țesuturile adiacente, cu scopul determinării unor reacții vasculare, biochimice, de stimulare senzitivă și inducere de reacții de tip reflex, în vecinătatea zonei de masaj.
Masajul îmbunătățește starea generală, o singură sedință poate reduce durerea musculară și reduce semnificativ stresul. Există o multitudine de studii care corelează beneficii masajului.
Un studiu a descoperit că, în timpul unei sedințe de masaj nivelul hormonului de stres a scăzut cu 31%, în timp ce nivelul hormonului de dopamină și serotonină a crescut cu aproximativ 30%. Prin urmare în urma manevrelor de masaj adrenalina acumulată de sistemul simpatic poate fi diminuată, iar organismul se va comuta pe sistemul parasimpatic. Pe toată durata masajului răspunsul parasimpatic este crescut, ceea ce calmează și relaxează întreg organismul.
În unele cazuri masajul este recomandat de medici și poate să facă parte dintr-un plan de tratament mai amplu. Este recomandată o pauză de 24-48 de ore între masaje pană la detensionarea musculaturii, urmând să se continue cu câte un masaj pe săptămână pentru întreținere.
Prin procedurile efectuate de terapeut, se va intensifica circulația sangvină, iar inima iși va imbunătăți frecvența cardiacă iar tensiunea arterială se va regla, ajutând corpul să furnizeze mai mult oxigen în țesuturi și mai mulți nutrienți. Se va stimula sistemul limfatic, iar fluxul acestuia va ajuta corpul să elimine toxine.
Masajul stimulează eliberarea de endorfine!
Totodată prin masaj ajutăm endorfinele să se elibereze, iar acest lucru este unul din cele mai interesante avantaje ale masajului. Endorfinele sunt niste analgezice naturale ale corpului, denumite și “hormonul fericirii”. Odată ce acestea sunt eliberate generează o stare de bine.
Este foarte bine ca masajul să fie văzut ca un instrument de îngrijire a sănătății care să fie utilizat cu o frecvență destul de ridicată. Pană la urmă, este o soluție prin care se poate obține relaxarea și eliberarea stresului, fiind o doză mare de sănătate.