Importanța activităților fizice pentru menținerea sănătății

După vârsta de 35 ani, organismul experimentează schimbări importante, atât la nivel muscular, cât și hormonal, cu pierderea progresivă a masei musculare și scăderea nivelului de hormoni. Aceste schimbări pot fi atenuate prin exerciții fizice regulate și adoptarea unui stil de viață sănătos.

Activitățile fizice regulate sunt esențiale pentru menținerea unei vieți sănătoase și echilibrate. Ele ajută la îmbunătățirea stării de spirit, la prevenirea bolilor și la menținerea unei greutăți corporale sănătoase. Exercițiile fizice regulate pot ajuta, de asemenea, la întărirea sistemului imunitar, muscular și osos, precum și la întărirea sistemului cardiovascular. În general, activitățile fizice ne pot ajuta să ne simțim mai bine, să fim mai sănătoși și să avem o viță plină de energie și vitalitate.

Prin sport ne menținem sănătatea cardiovasculară, reducem riscului de boli cum ar fi hipertensiunea arterială, atacul de cord și accidentul vascular cerebral. Sportul ajută și la arderea caloriilor și la menținerea unui indice de masă corporală sănătoasă, ne menține oasele și mușchii mai puternice, menținând o stare generală mai bună.

Un program de activitate fizică pentru persoanele între 35 și 65 ani ar trebui să fie adaptat pentru a întări sistemul cardiovascular, a menține forța și a îmbunătăți flexibilitatea și echilibrul. În plus ar trebui să includă activități care să încurajeze dezvoltarea unui stil de viată sănătos pe termen lung.

Iată un exemplu de astfel de program:

1.       Încălzire 5-10 minute - mers rapid sau jogging ușor pentru a încălzi mușchii și a crește circulația sangvină,

2.       Activitate aerobică 20-30 minute, de exemplu: mersul pe jos sau pe bandă, înotul,

3.       Exerciți de forță 20-30 min. Exerciții precum împinsul și ridicatul greutăților sau genuflexiunile,

4.       Stretching 10-15 min. Exemple: întinderea brațelor, rotirea capului și a umerilor, cât și încovoieri ale corpului,

5.       Relaxare 5-10 min. Încheierea activității cu o perioadă de relaxare sau meditație pentru a liniști organismul și a reduce stresul.

Una dintre căile principale prin care se poate crește atât longevitatea, cât și calitatea vieții, este efectuarea schimbărilor simple de activitate fizică, dar și în alimentație. Este dovedit prin numeroase studii beneficiile multiple ale mișcării regulate. Savanții au demonstrat că exercițiile fizice, au efect asupra creșterii speranței de viață.

Previous
Previous

Postul intermitent și beneficiile acestuia

Next
Next

Cele mai cunoscute terapii prin masaj