Postul intermitent și beneficiile acestuia

Postul intermitent este o strategie alimentară care implică alternarea între perioadele de post (abstinență de la anumite alimente) și perioadele de consum alimentar normal. Acesta are un efect puternic asupra creierului și corpului nostru, nefiind o dietă, ci un stil de a te alimenta, un mod de a te hrăni.

Există mai multe metode comune de post intermitent, printre care postul cu zile alternative și postul periodic cu restricționarea alimentației pe o anumită perioadă de timp în fiecare zi.

  • Postul cu zile alternative, este acel post în care îți alegi zilele de fasting și zilele în care te alimentezi. De exemplu dintr-o săptămână poți să îți alegi doua zile neconsecutive, în care se ține post timp de 24 de ore, iar celălalte 5 zile, presupun o alimentație obișnuită.

  • Una din cele mai comune metode de post este cel mediu de 16/8. Aceasta implică postul timp de 16 ore, urmat de o fereastră de alimentație de 8 ore. De exemplu, cineva ar putea să nu mănânce nimic între orele 18:00 și 10:00 a doua zi și să manance de la ora 10:00 pană la ora 18:00. O alta metodă este cea de 20/4. Aceasta implică restricție totală de alimente timp de 20 de ore, urmată de fereastra de alimentație de 4 ore.

Beneficiile postului intermitent sau intermetting fasting, cum este cunoscut de majoritatea oamenilor, sunt multiple. Printre acestea se regăsesc:

- Scăderea în greutate și creșterea ratei metabolice prin îmbunătățirea compoziției corporale (procentele de grăsime, os, apă și mușchi din corp) prin pierderea de grăsime și menținerea masei musculare,

- Îmbunătățirea sensibilității la insulină ceea ce poate reduce riscul de diabet zaharat de tip 2 și alte boli metabolice,

- Reducerea inflamației din organism, care este asociată cu un risc crescut de boli cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul și cancerul,

- Creșterea longevității, previne îmbătrânirea prematură prin imbunătățirea funcției celulare și reducerea stresului oxidativ,

- Îmbunătățirea funcției cognitive și reducerea riscurilor de boli neurodegenerative cum ar fi Alzheimer și Parkinson,

- Reducerea tensiunii arteriale, ceea ce poate reduce riscul de apariție a bolilor cardiovasculare.

Despre intermittent fasting se pot spune foarte multe, însă nu vreau să vă plictisesc. Pentru cei care doresc să afle mai multe informații, acestea se găsesc foarte ușor pe internet, pe rețelele de socializare și în diverse cărți. Însă, înainte de a începe să țineți orice regim alimentar, recomandarea mea este să conultați specialiștii, medici nutriționiști și alte persoane avizate, deoarece postul intermitent nu se aplică la toată lumea.

Previous
Previous

Insomnia

Next
Next

Importanța activităților fizice pentru menținerea sănătății