Insomnia
Insomnia este de departe cea mai frecventă tulburare specifică somnului. De fapt, statisticile spun că 40% dintre adulți suferă de tulburări de somn, iar 10% dintre adulți au raportat insomnie cronică. Cauzele pot fi variate și pot include stresul, anxietatea, depresia, consumul de alcool, cofeina și multe altele.
Având în vedere numărul mare de oameni care suferă de insomnie, m-am gândit că ar fi util să vin cu câteva informații în acest sens.
Somnul se împarte în mai multe etape pe parcursul unei nopți, care se succed în mai multe cicluri. Mai întâi au loc etapele 1, 2 și 3 care constituie somnul non-REM, fiind urmate de somnul REM (profund).
Glanda pineală din creier, care este responsabilă pentru ritmul circadian, care este ciclul nostru intern de somn-veghe, acesta se bazează pe lumina și întunericul din mediul înconjurător.
Melatonina este hormonul produs de glanda pineală din creier, care este responsabilă pentru reglarea ritmului circadian și pentru inducerea somnului. Melatonina este produsă în mod natural în organismul nostru pe măsură ce se întunecă, iar nivelurile sale cresc pe timpul nopții, ajutând la pregătirea organismului pentru somn. Sunt câțiva factori importanți care inhibă producerea naturală de melatonină de unde pot proveni tulburările de somn și mai apoi se ajunge la insomnii. Aceștia sunt: lumina puternică, lumina albastră, stresul, stresul cronic, anumite medicamente, factori genetici, vârsta s.a.m.d.
Așadar dacă suferi de tulburări de somn sau adormi foarte greu, specialiștii recomandă să eviți activitățile fizice intense înainte de somn, să nu transformi noaptea în zi și invers, să nu te expui la ecrane cu cel puțin o oră înainte de culcare, să reduci stresul prin aplicarea unor tehnici de relaxare. Acestea pot fi: o baie caldă, un masaj sau muzica relaxantă. Este necesar să identifici tehnica sau combinația de tehnici care funcționează cel mai bine pentru tine și să le integrezi în rutina zilnică pentru a te ajuta să adormi ușor și să ai un somn bun.
Este important de menționat că fiecare individ poate avea o sensibilitate diferita la factorii responsabili cu inducerea secreției de melatonina. Dacă suspectezi că nivelul de melatonina este scăzut, recomandarea e să consulți un specialist în sănătate pentru evaluarea și consilierea adecvată.